Jaką patelnie wybrać do domu ?

0
876
jaka-patelnie-wybrac-do-domu

Odpowiednie patelnie kuchenne to jedna z najlepszych inwestycji, jakie można zrobić, ale jest tak wiele ich rodzajów, że wybór jest trudny. Pierwszą rzeczą, którą powinniśmy określić, jest to, jaki rodzaj smażenia i duszenia najczęściej wykonujemy, na ile osób najczęściej gotujemy posiłki i jaki jest poziom naszej wiedzy. Najlepiej jest zacząć najpierw od podstawowych patelni, a następnie dodając inne rozmiary lub specjalne naczynia.

Patelnia podstawowa

Takie naczynie to niezbędny pomocnik kuchni, mają płaskie dno i zaokrąglone boki, co czyni je idealnymi do szybkiego smażenie lub blanszowania. Na nich przygotujemy: mięso, rybę lub warzywa. Patelnie są dostępne w różnych rozmiarach i przeważnie nie są wyposażone w pokrywkę. Najlepiej, aby taka patelnia była wykonana z aluminium, które bardzo szybko się nagrzewa i oddaje ciepło. Jest to ważne przy smażeniu jajecznicy, placków itp. dań.

Patelnia żeliwna

Jest podobna do klasycznej patelni do smażenia, jednak główną różnicą jest dbałość i materiał, z którego są wykonane. Ponieważ te patelnie są wykonane z żeliwa, mogą być dość ciężkie. Najlepszą radą, jeśli nigdy nie korzystaliśmy z takiej patelni, byłoby przyjść i trzymać ją przed zakupem. Wybierając żeliwną patelnię, upewnijmy się, że jest ona wcześniej zakonserwowana. Dlaczego powinno być to podstawowe naczynie w kuchni? Na żeliwnej patelni można smażyć, dusić, ale także zapiekać różne dania w piekarniku. Naczynie osiąga bardzo wysoką temperaturę i długo ją utrzymuje. Jest najlepsza do mięs np. steków, hamburgerów.

Patelnia do duszenia

Patelnie te są podobne do patelni do smażenia, również mają płaskie dno, jednak główna różnica jest taka, że zamiast okrągłych boków, mają proste boki. Z uwagi na to, że są głębsze niż patelnie do smażenia, mogą być używane do duszenia potraw w sosach lub np. zastępować frytownicę. Taka patelnia zawsze w komplecie powinna być sprzedawana z pokrywką.

Patelnia do grillowania

Takie naczynie kuchenne ma dużą płaską lub prążkowaną powierzchnię. Z dość niewielką ilością oleju można go używać do gotowania potraw śniadaniowych, takich jak naleśniki, ziemniaki z cebulą i jajka. Może być kwadratowa lub okrągła, ale zwykle nie ma dłuższego uchwytu. Patelnie grillowe, które mają prążkowaną powierzchnię, są idealne, do grillowania mięs, ryb i warzyw.

Wok

Woki mają wysokie, pochyłe boki i są popularną, uniwersalną patelnią azjatycką. Tradycyjnie mają średnicę ok 28 cm i są wykonane ze stali węglowej. Woki charakteryzyja się gorącą powierzchnię do smażenia na dole, a jednocześnie chłodzą skladniki po bokach. Co więcej, możliwość przesuwania żywności wokół patelni zapewnia doskonałą kontrolę i wszechstronność w zakresie temperatury. Woki idealnie nadają się do smażenia techniką stri fry, czyli krótko smażymy potrawę na bardzo rozgrzanym oleju. Wraz z wkładem można gotować w nim na parze.

Biorąc pod uwagę, że obecnie rozwinęła się pasja do wspaniałego jedzenia i specjalistycznych naczyń kuchennych, nadszedł czas, aby dodać jeszcze więcej różnych patelni do naszej kolekcji. Można stworzyć mnóstwo zabawnych potraw i przepisów, korzystając ze specjalnych produktów, ale warto mieć wymienione podstawowe patelnie, dzięki którym jesteśmy w stanie przygotować większość dań.