Gotując dla siebie oraz rodziny, staramy się gotować smacznie oraz zdrowo. Coraz częściej zwracamy uwagę na produkty, które kupujemy. Zależy nam na tym, by znać pochodzenia mięsa oraz warzyw. Wymyślamy nowe potrawy, poznajemy nowe przyprawy oraz zioła. Czujemy się, jak perfekcyjne panie domu. Gdy pada pytanie, w czym gotujemy oraz dlaczego, otwieramy szeroko buzię i nie wiemy, co odpowiedzieć.
Do gotowania służą garnki. Garnek garnku nie jest równy. Czasami nie jesteśmy tego świadomi. Jedne garnki, tuż po zakupie, zmieniają się pod względem optycznym, do innych zaczynają przywierać potrawy. O co w tym chodzi?
Garnki aluminiowe
Aluminium jest to niezwykle trwały, odporny na uderzenia oraz zarysowania, materiał. Garnki pokryte są powłoką ceramiczną lub mineralną. Dzięki temu nadają się one nie tylko do gotowania, ale również do smażenia. Używając niewielkiej ilości tłuszczu, można w nich usmażyć mięso, poddusić cebulę lub inne warzywa. Grube dno garnka gwarantuje nam mniejsze zużycie energii, jednak garnek taki nagrzewa się dłużej. Garnki aluminiowe są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Zaleca się zmywanie ręczne.
Na co zwracać uwagę?
Należy stosować się do zaleceń producenta. Dzięki temu dłużej będziemy korzystali z garnków.
Należy wybierać garnki z atestem Państwowego Zakładu Higieny. Podczas gotowania kwaśnych potraw tj. bigos, zupa ogórkowa, kompot rabarbarowy, szpinak, modra kapusta oraz wszelkie potrawy z dodatkiem octu, uwalniają się szkodliwe substancje. Garnki z atestem pokryte są powłoką, która zabezpiecza przed przedostaniem się ich do jedzenia.
Garnki ze stali nierdzewnej
Garnki ze stali nierdzewnej są niezwykle trwałe, odporne na zarysowania oraz przetarcia. Im garnek jest cięższy, tym jest lepszy. Grube dno zapobiega przypalaniu. Garnki ze stali są łatwe w utrzymaniu czystości. Można je zmywać w zmywarce.
Na co zwracać uwagę?
Gotując w garnkach ze stali nierdzewnej, wodę solimy dopiero, gdy się zagotuje. W przeciwnym razie w naczyniu powstaną białe plamki. Można je usunąć mleczkiem do czyszczenia albo zwykłym octem. Nie ma jednak potrzeby, by przysparzać sobie dodatkowej pracy.
Zdarza się, że garnki ze stali nierdzewnej mają uchwyty ze stali. Jeśli nie zwrócimy na to uwagi podczas zakupu, musimy pamiętać, by używać rękawicy kucharskiej. Jeśli nie wyrobimy sobie szybko tego nawyku, możemy się poparzyć.
Naczynia nieprzywierające
Naczynia nieprzywierające powinny znaleźć miejsce w każdej kuchni, gdyż podczas gotowania jedzenie nie przykleja się do powierzchni oraz można szybko i łatwo je umyć. W niektórych przypadkach trzeba będzie tylko przetrzeć powierzchnię papierowym ręcznikiem pomiędzy kolejnymi użyciami.
Garnki oraz patelnie nieprzywierające to także świetny sposób na tworzenie zdrowszych potraw. W przeciwieństwie do stali nierdzewnej, a w przypadku naczyń nieprzywierających, nie trzeba używać oleju do smażenia.
Wszystkie dostępne na rynku garnki mają swoje wady oraz zalety. Najważniejsze jest, aby być tego świadomym i używać ich właściwie. Jeśli będziemy o nie dbać, posłużą nam latami.