Ergonomia kuchenna. Czyli jak zaprojektować meble kuchenne.

0
1243
Ergonomia kuchenna. Czyli jak zaprojektować meble kuchenne.

Meble kuchenne mogą być przeróżnego rodzaju. Dostępność produktów oraz nieograniczona gama nowoczesnych tworzyw sprawia, że niemalże nie ma żadnych granic, ani ograniczeń. Dzisiejszy projektant może całkowicie poddać się fantazji, a współczesne technologie pójdą mu w sukurs.

Meble mogą być z naturalnego drewna, plastikowe, kamienne, metalowe. Zlewozmywak możemy zamieścić na środku kuchni. Wszystko jest możliwe. Nie ma żadnych ograniczeń. Poza prawami fizyki. Przy projektowaniu kuchni nie można złamać zasad ergonomii! Złamanie zasad tej sztuki, to jak złamanie wytycznych najstarszego przepisu.

Estetyka funkcjonalności

Najważniejszym elementem projektowania mebli kuchennych jest funkcjonalność. I choć mówi się, że kuchnia jest sercem domu i taka jest jej najważniejsza rola. To na pewno lepsza atmosfera będzie panowała w miejscu, gdzie wspólna praca i rozmowy przebiegać będą w harmonii. Niż tam gdzie nieustannie wpadamy na meble i na innych.

Pierwszym przykazaniem ergonomii kuchennej jest to, że każdy ze sprzętów powinien oddzielać blat odstawny. Gwarantuje to wygodę pracy przy każdym ze stanowisk. Za najbardziej funkcjonalne uważa się ustawienie w literę L, ze stołem roboczym równoległym do dłuższej ściany. Jest to efekt badań pewnej austryjaczki z XIX wieku. Badaczka  doszła do tego, używając linek do, który z przywiązanie były pracujące w kuchni kobiety. Mierzyła w ten sposób odległości, po których poruszały się kobiety. Stworzony przez nią model wykorzystywany jest do dziś, z dużym powodzeniem.

Z centymetrem

Jedna z kolejnych zasad, które należy zastosować projektując meble kuchenne, to oczywiście wymiary. Najładniejsza kuchnia zaprojektowana jest z samych sześćdziesiątek. A między blatem grzewczym a zlewozmywaki musi zawsze przypadać blat roboczy. Bardziej opłaca się zamontować zmywarkę o szerokości 60 centymetrów, niż 45. Jej powierzchnia użytkowa jest prawie 2 razy większa! Ważne jest zachowanie zasad ciągu kuchennego. W którym znajdzie się strefa magazynowania, blat odstawowy, mycie, główny blat roboczy, obróbka cieplna. Ponadto, drugi blat odstawny i meble górne. To są zasady bez których projektowanie mebli kuchennych nie może się obejść. Kolor mebli i rodzaj blatów, to sprawa drugorzędna. Aczkolwiek również bardzo ważna. Ważne jest także, by zamontować pod szafkowe oświetlenia blatów. Bez tego elementu nowoczesna kuchnia nie istnieje. Oczywistym wydaje się też by zaplanować odpowiednią ilość, dobrze usytuowanych gniazdek.