Cement murarski – jaką zaprawę wybrać, aby sprawdziła się najlepiej?

0
54
Cement murarski – jaką zaprawę wybrać, aby sprawdziła się najlepiej

Żadna budowa nie może obyć się bez zaprawy murarskiej, która łączy elementy murowe i wpływa na parametry cieplne powstałej konstrukcji. Składy budowlane oraz producenci materiałów budowlanych oferują różnorodne mieszanki, które różnią się od siebie właściwościami i możliwościami zastosowania. Na jaki cement murarski zdecydować się pod kątem planowanej budowy?

Zaprawa cementowo-wapienna, czyli?

Najczęściej wykorzystywaną zaprawą do tynkowania ścian wewnątrz i na zewnątrz budynku jest zaprawa cementowo-wapienna, która jest mieszaniną cementu, wapna, piasku oraz dodatków mineralnych i tzw. domieszek. Charakteryzuje się dobrą urabialnością i szybkim czasem wiązania. Cement murarski zapewnia przede wszystkim oporność przed wilgocią oraz wytrzymałość, wapno natomiast plastyczność i właściwą przyczepność. Zaprawa oznaczana jest odpowiednio według klasy wytrzymałości na ściskanie i powinna być zgodna z tą przewidzianą w projekcie budowlanym. Mieszanki cementowo-wapienne świetnie sprawdzą się do murowania oraz tynkowania ścian konstrukcyjnych i działowych z pustaków, cegieł, bloczków betonowych, kamienia i innych elementów o dużym obciążeniu. Taka zaprawa jest w stanie stwardnieć także przy ograniczonym dostępie powietrza, dlatego w niektórych przypadkach może być używana również do murowania gruntowego. Inne dostępne na rynku zaprawy wyróżnione ze względu na rodzaj spoiwa to:

  • Zaprawa cementowa
  • Zaprawa wapienna
  • Zaprawa cementowo-gliniana
  • Zaprawa gipsowa

Sposób użycia cementu murarskiego

Cement murarski pakowany jest zwykle w 25-kilogramowe worki, tak, aby zaprawę można było urobić w zależności od potrzeb na placu budowy. Suchą mieszankę należy wymieszać sposobem mechanicznym lub ręcznie z odpowiednią ilością wody zarobowej, która powinna być czysta i chłodna. W efekcie powinna powstać mieszanina o jednorodnej konsystencji, którą po kilku minutach należy jeszcze raz wymieszać. Gotową zaprawę najlepiej nanosić kielnią do uzyskania gładkiej powierzchni, a ewentualny jej nadmiar usunąć. Ważne, aby przygotowaną ilość wykorzystać do dwóch godzin od momentu wyrobienia, a w przypadku zgęstnienia pod wpływem czasu nie dolewać wody, lecz ponownie, intensywnie ją wymieszać – zbyt duża ilość wody nie tylko wydłuży czas wiązania, ale również pogorszy wszystkie właściwości zaprawy, w tym wytrzymałość i plastyczności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here